Drömmen om ett bättre liv

Carina Adolfsson_liten2014Under nyåret har SVT sänt musikalen Sound of Music som bygger på en verklig händelse. Familjen Trapp tvingas fly när nazisterna annekterade Österrike i mars 1938. De tar sig till Italien och sedan vidare till USA. Så småningom startade de företag och drev en semesteranläggning. Musikalen, som av några kanske betraktas som underhållande romantik musik, har en stark verklighetsförankring som allt för många runt om i vår värld lever under.  Ingen ska behöva leva och bo otryggt och osäkert i sitt hemland på grund av krig och förföljelse.

En annan musikal Kristina från Duvemåla som är minst lika känd, speglar ett annat skeende.  Att ta steget och lämna sitt hemland och börja om någon annanstans.  Att över en miljon svenskar emigrerade på 1800- och i början av 1900-talet berodde främst på att det var fattigt och svårt att få jobb.

”Det största antalet svenskfödda i USA noterades 1910. Deras antal enligt uppgift då var 665 000 personer, vilka i sin tur hade 700 000 barn födda i USA. Sveriges befolkning var vid denna tid 5,5 miljoner. Detta innebär att, i runda tal, var femte ”svensk” då bodde i Amerika.” (Källa: Norman/Runblom)

Då och Nu på något sätt känns det som historien går igen. Det som skiljer är att idag är det många människor som söker sig till Sverige, då vi numer är ett rikt land och här finns möjligheter, för alla de som drömmer om ett bättre liv.

Men för att alla ska få möjlighet att förverkliga sina drömmar krävs det en verktygslåda med bra redskap. Det viktigaste är UTBILDNING. Grunden är en bra utbildning för alla, oavsett social bakgrund. För vuxna som kanske förlorar jobbet ska det finnas möjlighet till vidareutbildning. Alla måste få en ny chans, ibland flera gånger.

Att ha ett jobb eller att driva företag är grunden till att må bra i vardagen, men också för att vi tillsammans ska ha en bra välfärd.

Nu, många årtionden senare, mot när Sound of Music hade premiär eller när Kristina och Karl-Oskar utvandrade till USA, har nästan var femte svensk konsument utländsk bakgrund och var femte företag startas idag av en person med utländsk bakgrund.

De har eller har haft en dröm om ett bättre liv och har lyckats förverkliga det på ett eller annat sätt. Låt oss nu tillsammans fortsätta ge förutsättningar solidariskt och utifrån Alla människors lika värde.

Carina Adolfsson Elgestam
Riksdagsledamot (S)