Maroun Aoun om sin tid i IFS: Man kommer långt med nyfikenhet, tålamod och ödmjuk envishet

Som fransmännen säger; partir cést mourir un peu. Det fick jag lära mig under mina skolår i Beirut där franskan sågs som ett naturligt andraspråk. Fritt översatt till svenska kan det liknas vid ”att skiljas är att dö en smula”. Precis så känns det. Efter 14 fantastiska år som VD för stiftelsen IFS är det dags att gå vidare i livet. Jag lämnar skeppet jag varit med om att bygga upp för att söka en ny hamn och en ny resa. Det är dags nu.

Jag kommer alltså att kliva åt sidan för att framöver jobba helt och hållet för Almi Företagspartner med ansvar för området startfassegmentet i den nya strategin som Almi tagit fram. Jag tar steget från att hjälpa entreprenörer med utländsk bakgrund till att kunna ge alla som vill förverkliga sina företagardrömmar en bra start varhelst de finns i landet och oavsett härkomst. Jag släpper förvisso inte greppet om Stiftelsen IFS helt och hållet utan stannar kvar som styrelseledamot. Det känns viktigt för mig att ha kvar ett av de starka banden som jag har byggt upp genom åren. Den dagliga driften och det tunga engagemanget som krävs för rollen lämnar jag emellertid över till en ny kraft.

Jag tar med mig med många minnen och kommer alltid att vara tacksam för att jag fick chansen att vara såväl ytterst ansvarig som spindeln i nätet. När jag kom till Sverige som 24-åring från ett krigshärjat Libanon visste jag bara att jag ville bli en del av det land som tog emot mig. Jag vet alltså vad det innebär att börja helt tomhänt (första tiden på en flyktingförläggning) för att sedan jobba sig fram och uppåt. Det finns inga genvägar till framgång. Man måste helt enkelt ta tillvara på de chanser och möjligheter som dyker upp. Det är en inställning, i kombination med nyfikenhet, tålamod och en lagom dos ödmjukhet, som hjälpt mig mycket under årens lopp. En inställning som jag också har försökt att förmedla vidare till andra som befunnit sig i liknande situationer.

Att det var just inom företagarvärlden jag skulle få luft under vingarna var kanske inte så konstigt. Det hade jag med mig från barnsben eftersom min far och farfar var handelsmän. Jag har drivit flera egna företag, bland annat inom oljebranschen och som restauratör. Sedan kom Stiftelsen IFS in i bilden och jag har verkat som VD sedan 2003. Det är också lite talande att mitt namn på svenska betyder ”en hjälpande herre”. Det är ett namn som förpliktigar och jag tycker nog att jag har försökt infria det. Jag har startat 100-tals projekt inom ramen för IFS för att jämna ut spelplanen för utrikesfödda företagare. Jag har bidragit till att samarbetet med Almi har intensifierats och att möjligheterna till stöd nu finns i hela landet. Det är jag ödmjukt stolt över!

När jag ser tillbaka på mina 14 år i IFS ledning har det hänt mycket som vill göra sig påmint. För mig personligen är det ett väldigt fint erkännande att vi varje år på Kungliga slottet i Stockholm fått skaka hand med Sveriges statsöverhuvud, HMK Carl XVI Gustaf, i samband med att Årets Nybyggare och Årets Pionjär har prisats. Vi har flera gånger pratat om hur viktigt det är med ett mångkulturellt samhälle sett ur alla perspektiv och hur IFS kan bidra till detta. IFS har dessutom fått ta plats i Sveriges Riksdag där jag inför landets folkvalda fått möjligheten att berätta om hur näringslivet borde se ut och hur det fungerar bland dem som vänder sig till oss i IFS. Intresset och gensvaret har varit genuint från våra riksdagsledamöter. De har tagit det till sig. Det är emellertid inte i de fina salongerna som IFS har opererat mest frekvent. Det är ute i verkligheten och på fältet. Det dagliga arbetet har bidragit till att tiotusentals företagare med rötter i andra länder har kunnat rota sig i Sverige och byggt sitt företagande. I vissa fall smärre imperier, i andra fall mindre rörelser som räcker till för att försörja en familj. Dessa möten och deras resor kommer jag alltid att bära med mig.

Jag har även i egenskap av fyrabarnspappa ett ansvar att lotsa nästa generation Aoun på rätt spår. Att vägleda rätt och ge tips och råd när så önskas.  Min äldste son Erik har redan tagit ett par steg i mina fotspår och hans lillebror Kevin är på god väg. Cynthia och Chris är än så länge för små för att ha stakat ut några vägar, men jag kommer självklart att finnas där som stöd oavsett vad de väljer att göra i framtiden. Min fantastiska fru Anki och jag är väldigt lyckligt lottade och vi har hittat vår plats på jorden. Sverige är vårt nya hemland och det finns inget politiskt parti i världen som kan ändra på det. Det är just detta som är Sveriges storhet; att låta alla få plats, men det krävs naturligtvis engagemang och eget ansvar. Att man tar till sig, tar för sig och delar med sig.

Framöver kommer näringslivet att förändras. Digitaliseringen forcerar förändringar snabbare än vi kanske tror. Nya affärsmodeller växer fram, nya produkter och tjänster berikar och utvecklar samhället.  Nya marknader föds och vi kommer att möta nya företag som ännu inte fått ett ansikte. Detta tillsammans med nya finansieringsmöjligheter och nya lösningar. En spännande era som gör min nya roll på Almi ännu viktigare för att den handlar just om att effektivisera startup-processen och göra den i allt högre grad behovsanpassad.

Med detta vill jag tacka för min tid som VD för IFS och jag väljer att avsluta med ännu ett franskt citat; impossible est un mot Que. je Ne dis jamas – omöjligt är ett ord jag aldrig använder. Detta vill jag skicka vidare till alla som kommer till Sverige och som har för avsikt att berika landet med ett nytt företag. IFS kommer alltid finnas där som ett stöd för er – oavsett vem som styr skutan. Ett varmt tack för att jag fick vara kapten på den i 14 år.

Vi ses och hörs!

Maroun Aoun

Avgående VD, IFS