Var lugn. De goda krafterna växer sig starkare i Sverige

 När onda krafter slår till i vår vardag hamnar de goda krafterna i skuggan. Men var lugn. De finns där och växer sig hela tiden starkare. Det är min övertygelse. Det såg vi inte minst genom den imponerande uppvisning i medborgarskap som allmänheten visade upp efter det tragiska dådet på Drottninggatan. Här var det inte längre viktigt var man var född. Här var det viktiga att ställa upp för vårt gemensamma samhälle. I lastbilen satt en inkarnation av det smygande hot som vi idag måste leva med. Men på gatorna trädde den ena förebilden efter den andra fram och visade vad vi kan åstadkomma när det behövs och visade att vi kan släppa våra blockeringar och bli fullfjädrade människor när det gäller. I det här fallet var det allmänhet, polis, räddningstjänst och vårdpersonal. I vardagen handlar det om att tillsammans utveckla vårt samhälle genom att använda våra förmågor, vår kreativitet och inte minst mod. Och mod växer sig störst i ett tryggt samhälle. Det vi tillsammans kan skapa. Det visar dramat på Drottninggatan.

 Det visar också på betydelsen av förebilder. Vi behöver medborgare som gör det som de anser är rätt och genomför det med en kompromisslöshet som vi andra skulle vilja ta efter. Att förebilder är viktiga har vi i IFS fått bekräftelse på genom vår satsning att årligen utse Årets Nybyggare och Årets Pionjär. Det är utmärkelser som vår statschef HMK Carl Gustaf delar ut varje år. Och nu är det dags igen att utse 2017 års Nybyggare och Pionjär. Läs mer om hur man gör på vår hemsida. Det utses två sådana pristagare i varje län. Sedan utser en jury de två pristagarna på nationell nivå. De får sedan sin utmärkelse ur kungens hand på kungliga slottet i Stockholm. Hjälp gärna till att nominera dina förebilder. Alla företagare med utländsk bakgrund och som gjort en insats för sitt nya land är möjliga att nominera.

Jag kan inte låta bli att slå ett slag för bilden av invandrarföretagare. Man associerar det kanske inte längre med pizzabagare och kinarestauranger men myter och schabloner finns fortfarande kvar. Vad sägs därför om de senare årens pristagare? Vinnarna har utvecklat strålande affärskoncept med i flera fall många anställda inom branscher som bilreservdelar, källsortering i offentliga papperskorgar, skogsröjning, spisbrödstillverkning, logistiklösningar för tillverkningsindustrin, alternativt miljövänligt byggmaterial, effektiva luftrenare, alkoholfri champagne och en enkel metod att upptäcka virus. Här kan man tala om bredd! Och jag har då inte tagit med några regionala vinnare. Vi talar om hundratals under årens lopp.

Slutligen och åter igen. Sänd in dina nomineringar till ditt regionala IFS. Vi står beredda att ta emot dem.
Via länken:
http://www.aretsnybyggare.se/nominering/

Maroun Aoun,
VD IFS