Vi använder Kakor (Cookies)

Hallå där Magnus Berg och Mouddar Kouli, integrationsaktivister hos Ledarna!

Ni gör olika insatser för att minska avståndet mellan asylinvandrare och svenska chefer,
kan ni ge några exempel?
Bland annat ett 4-dagars intensivprogram, ”Managers’ Express”, för de som kommit hit de senaste fyra åren med viss chefserfarenhet i bagaget. Vi ordnar också ”Professionell Fika” med jämna mellanrum, där vår målgrupp får bekanta sig med intresserade företag och branschorganisationer. Och vi länkar asylinvandrare till svenska nätverk och jobbmöjligheter så ofta vi kan.

Men de svenska cheferna då?
Ja, de utgör en stor del av utmaningen. De är alltför ofta okunniga om vilken kompetens som har kommit till Sverige och hur de ska hitta rätt, inser sällan det affärsmässiga värdet, krånglar till det, osv. Därför erbjuder vi svenska chefer ett halvdagsseminarium, ”Från flykting till medarbetare?”, i syfte att flytta dem mycket närmare den nya kompetensen, i både bokstavlig och bildligt mening. Första tillfället är den 21 februari och vi kommer köra det massor av gånger under året.

Vad ser ni för resultat?
Under förra året var ungefär 80 asylinvandrare med i våra olika aktiviteter och de flesta gör nu fler rätt i jakten på relevanta jobb, de har fått bättre svenska nätverk, osv. Och jodå, många har redan fått möjlighet att fortsätta sina karriär i vårt land.