Vi använder Kakor (Cookies)

PRESSMEDDELANDE Årets Nybyggare 2016

HMK Carl XVI Gustaf utser Årets Nybyggare 2016

Alkoholfritt kvalitetsvin och metoder för att enkelt identifiera virus fick nybyggarpris av Kung Carl XVI Gustaf 

H.M. Konung Carl XVI Gustaf delade under tisdagen ut Stiftelsen IFS utmärkelse Årets Nybyggare 2016. Priset består av två kategorier. Den ena kategorin vänder sig till personer, som nyligen har startat ett företag. Den andra kategorin vänder sig till personer som redan byggt och driver ett företag i tillväxt och som är nytänkande inom sin bransch.

Priset har till syfte att visa på den entreprenöriella kraft som finns hos våra nya svenskar. Det instiftades år 2000 av IFS, Stiftelsen IFS Rådgivningscentrum. Målet är att skapa förebilder för alla nya svenskar som valt att starta eget företag. Likt våra utvandrare har dessa nya svenskar tagit spaden i egen hand för att försörja sig själva och de sina.

2016 års vinnarna är;
Moa Gurbuzer,
Årets Nybyggare, Nystart
Moa Gurbuzer kom till Sverige 1970. Hon bor i Göteborg och grundade 2013 företaget MRG Wines, som producerar högkvalitativ alkoholfri champagne. Företaget har idag fyra anställda och omsätter 16 mkr.

Juryns motivering
Att starta ett företag utan att kunna sin bransch, men tack vara en högre vision lyckas övertyga mycket konservativa leverantörer att engagera sig, är en bedrift. Att dessutom gå från en trygg anställning vid 57 års ålder och sadla om är det få som vågar.

Hon har med ett brinnande engagemang lyckats få en av världens främsta champagneexperter att medverka till att producera ett unikt exklusivt och högkvalitativt alkoholfritt vin genom att förena traditionellt hantverk med modern teknik och svenskt entreprenörskap.

Moa Gurbuzer har brutit den allmänna uppfattningen om alkoholfria viner vilket återspeglas i företagets tillväxt. Detta gör Moa Gurbuzer till en riktig nybyggare.

Mohammed Homman, Årets Nybyggare, Pionjär
Mohammed Homman startade sitt Nackabaserade dataprogrammeringsföretag Vironova år 2005. Företaget utvecklar programvara för identifiering, kvantifiering och bestämning av virus. Mohammed Homman fick idén under sina doktorandstudier på Karolinska Institutet. Företaget har idag 28 anställda.

Juryns motivering
Han identifierar ett problem och hade insikten att engagera experter från andra discipliner för att förverkliga sin vision. Att bryta förväntningar och ge sig ut på djupt vatten var inte helt självklart. Men med envishet och en unik förmåga till problemlösning lyckades han övertyga sin nära omgivning att investera i att snabbt och enkelt upptäcka virus. Han har lyckats samla några av Sveriges främsta forskare och programmerare, som möjliggjort flera internationella patent.

Mohammed Homman representerar den nya generationen av nybyggare, som fått möjligheten till högre studier i Sverige och dessutom drivs av entreprenörskapets utmaningar. Att han dessutom är en av få med utländsk bakgrund som också lyckats göra sitt företag publikt gör honom till en värdig mottagare av HMK Carl XVI Gustafs pris.

Nybyggare är goda förebilder för alla invandrare
Genom Kung Carl XVI Gustafs pris till Årets Nybyggare uppmärksammar vi personer med utländsk bakgrund som startat företag i Sverige. Vinnarna är personer som fått kämpa i motvind men som genom hårt arbete har lyckats som entreprenörer. De har själva förändrat sin livssituation och är goda förebilder för alla invandrare som väljer att starta egna företag, säger Björn Eriksson, ordförande i nomineringskommittén och före detta landshövding.

Priset bejakar ett mångfaldigt Sverige
Genom medverkan och beskyddet av HMK och genom medverkan av stora delar av svenskt näringsliv visar priset inte bara på den potential som invandring har utan även att det är många i Sverige som bejakar ett mångfaldigt Sverige, säger Rafael Bermejo, grundare och ordförande av stiftelsen IFS.

För mer information:
Björn Eriksson, ordf. Nationella nomineringskommittén, mobil 070 626 46 06
Rafael Bermejo, ordförande IFS, mobil 070 639 91 21
Maroun Aoun, VD IFS, mobil 070 496 98 26
Moa Gurbuzer, Årets Nybyggare kategorin Nystart, mobil 070 767 83 85
Mohammed Homman, Årets Nybyggare kategori Pionjär, mobil 070 480 49 27

SEB_k_45mm150dpiAlmi